Jaka dieta jest odpowiednia dla osób powyżej 50. roku życia? Jak schudnąć w tym wieku oraz czym kierować się przy układaniu codziennego jadłospisu?
Zbilansowana, zdrowa dieta pozytywnie wpływa na organizm w każdym wieku. Odpowiednio dobrany jadłospis i nieco ruchu jest w stanie spowolnić niekorzystne zmiany, które często towarzyszom procesom starzenia. Poznaj najważniejsze zasady zdrowego odżywiania po pięćdziesiątce.
Zasady zdrowego odżywiania po 50 tce
Regularne spożywanie posiłków, co 3-4 godziny.
Warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy.
W codziennym menu powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe.
W naszym jadłospisie uwzględnijmy nabiał – przynajmniej 2 szklanki mleka lub jogurt, kefir bądź ser.
Ograniczajmy spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego.
Tłuszcze zwierzęce starajmy się zastępować roślinnymi.
Ograniczajmy do minimum cukier i słodycze.
Starajmy się ograniczać użycie soli w potrawach – możemy zastąpić ją ziołowymi przyprawami.
Odkryj, jak nowoczesne materiały w odzieży sportowej wpływają na efektywność i komfort treningu. Zobacz, jak technologie przyczyniają się do lepszej wentylacji, regulacji temperatury i swobody ruchów.
Odkryj sekrety wykorzystania tureckiej ceramiki i naturalnych kadzideł do kreowania niesamowitej atmosfery podczas domowych ceremonii. Zainspiruj się i zmien swoje przestrzenie!
Zbilansowana dieta polega przede wszystkim na racjonalnym podejściu do odżywiania, wprowadzeniu do jadłospisu produktów wysokiej jakości oraz rozplanowaniu składników odżywczych […]