Kwasy omega-3 są określane jako Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Słowo niezbędne nie zostało użyte tu przypadkowo. Związki te pełnią niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka i są niezbędne w codziennej diecie. Dlaczego warto zwracać na nie szczególną uwagę?
Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe,w których wiązanie potrójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Wyróżnić można trzy rodzaje kwasów omega-3:
Kwasy omega-3 mogą występować w postaci cis lub trans. Większość z nich to forma cis, która jest dobra dla naszego organizmu. Kwasy trans, znajdujące się np. w mięsie i mleku podnoszą poziom „złego cholesterolu” we krwi.
Kwasy omega-3 mają niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Odpowiadają m.in. za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Obniżają także poziom „złego cholesterolu” we krwi, zwiększając jednocześnie poziom tego „zdrowego”. Chronią organizm przed tętnicą i miażdżycą. Kwasy omega-3 są szczególnie istotne dla właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji. Podnoszą naszą zdolność do uczenia się i przyswajania nowych informacji, gdyż wpływają na prawidłową pracę mózgu.
Kwasy omega-3 bezpośrednio wpływają na krzepnięcie krwi, zwężanie oskrzeli, układ odpornościowy, reakcje naczynioworuchowe i różnicowanie komórek. Korzystnie wpływają także na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Kwasy omega-3 mają udział w budowie serotoniny, która szerzej znana jest jako hormon szczęścia. Ich obecność w diecie ma więc korzystny wpływ na nasze samopoczucie.
Kwasy omega-3 spożywane w pokarmach nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Wspierając pracę mózgu, wpływają na odpowiednie reagowanie organizmu na leptynę – hormon wpływający na zmniejszenie apetytu i regulujący poziom stężenia glukozy we krwi.
Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu na wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Gdy chorujemy, wzmacniają mechanizmy obronne, a gdy wyzdrowiejemy, wspomagają naszą regenerację. Kwasy omega-3 łagodzą stany zapalne kręgosłupa oraz objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Przeciwdziałają także zmianom nowotworowym, astmom i alergiom.
Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, jak kluczowa jest rola kwasów omega-3 w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Warto więc wiedzieć, obok jakich produktów spożywczych nie można przechodzić obojętnie, jeśli nie chce się doprowadzić do niedoboru tych substancji. Najbogatsze źródła kwasów tłuszczowych to: pstrąg, łosoś, wędzona makrela, sardynki w oleju, śledź solony, karp, mintaj, tilapia oraz tran.
Zdj. główne: Jakub Kapusnak/unsplash.com