Dieta samuraja jest odmianą diety paleo, która zakłada spożywanie możliwie jak najmniejszych ilości przetworzonej żywności. Bazuje ona na owocach i warzywach pochodzących z ekologicznych upraw, wysokiej jakości mięsie, rybach, nasionach, orzechach i oliwie oraz bezglutenowych wyrobach węglowodanowych. Dieta tego typu pozwala schudnąć 1-2 kilogramy tygodniowo. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?
Autorem diety samuraja jest trener i dietetyk ─ Nate Miyaki. Zasady stworzonego przez siebie planu żywieniowego opisał on w książce “The samurai diet” z 2011 roku. Dietę tę dedykuje on osobom aktywnym fizycznie, które ćwiczą prawie każdego dnia i zależy im na uzyskaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej oraz rozbudowie muskulatury. Miyaki jest zdania, że dobór węglowodanów powinien być kwestią indywidualną. Twierdzi on, że są osoby osiągające bardzo dobre wyniki sportowe na diecie paleo, lecz spotkać można również takich, którzy bez węglowodanów nie są w stanie wykonać prawidłowego treningu. Efekt diety samuraja to uzyskiwanie sukcesów sportowych przy jednoczesnym utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia. Jadłospis ten nie jest dietą odchudzającą, a co za tym idzie ─ korzystać mogą z niego wyłącznie osoby intensywnie trenujące. Dieta samuraja łączy w sobie główne zalety diety paleo, klasycznej japońskiej kuchni, żywienia sportowców oraz najnowszych doniesień naukowych z zakresu odchudzania. Główną jej zasadą jest tak zwany “carb-backloading”, który polega na spożywaniu białkowo-tłuszczowych obiadów, oraz przyjmowaniu węglowodanów po treningu, a także w godzinach wieczornych. Towarzyszyć może temu “intermittent fasting”, czyli trening wykonywany na czczo w godzinach porannych.
Na czym dokładnie polega dieta samuraja? Jakiego rodzaju produkty można na niej jeść, a z których należy zrezygnować? Najważniejsze zasady doboru posiłków są tutaj identyczne jak w przypadku diety paleo. Mają być one możliwie jak najmniej przetworzone. Polecane są tutaj między innymi owoce o niskiej zawartości fruktozy, warzywa, wysokiej jakości mięso, ryby i owoce morza, oliwa z oliwek, olej kokosowy i niewielkie ilości nasion i orzechów. Dobrymi źródłami węglowodanów na diecie samuraja są: źródła paleo (owoce, ziemniaki, topinambur, platany, bataty, pochrzyn, mąka konopna, mąka kasztanowa), pseudozboża (komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż basmati). W przypadku kasz kluczowe jest ich moczenie, które ma na celu pozbycie się substancji antyodżywczych, takich jak kwas fitynowy oraz lektyny.
Czego nie można jeść na diecie samuraja? Jadłospis ten wyklucza wszelkiego rodzaju produkty gotowe, dania typu fast food oraz wyroby, które zawierają rafinowany cukier i utwardzone oleje roślinne. Osoby będące na diecie samuraja nie mogą również spożywać mleka i nabiału, pszenicy oraz pozostałych zbóż glutenowych i ich przetworów, roślin strączkowych, brązowego ryżu, oleju arachidowego, sojowego, słonecznikowego, kwasów tłuszczowych trans i margaryn twardych.
Przeciwwskazaniami do diety samuraja są: choroby autoimmunologiczne, alergie pokarmowe, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, choroby jelita cienkiego, wrzody, refluks oraz depresja.
Jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie samuraja? Na śniadanie zjeść można jajka faszerowane z pastą z tuńczyka oraz sałatkę z selera naciowego, papryki, szpinaku i pomidorków koktajlowych wraz z oliwą z oliwek z dodatkiem ziół. Drugie śniadanie to ryż z dodatkiem nasion słonecznika, orzechów włoskich i banana. Dobrym pomysłem na obiad na diecie samuraja jest roladka z indyka ze szpinakiem, komosa ryżowa oraz surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i oliwą z oliwek. Na podwieczorek zjeść można szaszłyki z kurczakiem i owocami oraz pomidorową salsą, a na kolację – sałatkę z łososiem, cukinią, jarmużem oraz pomidorami.
Foto główne: Any Lane/ pexels.com